Schwarz: 9. januar je dan genocida u Bosni

Direktor Evropskog balkanskog instituta i bivši član Bundestaga Stefan Schwarz obilježio je 9. januara 1992. godine, koji se u bosanskom entitetu Republika Srpska obilježava kao dan tog entiteta, kao dan genocida u Bosni.

“Pomirenje započinje istinom: Republika Srpska je entitet genocida. Stoga nema pravo da postoji. Dayton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom “, napisao je Schwarz u tekstu koji je objavio na Facebooku.

Entitet natopljen krvlju

„Danas se 9. januar„ slavi “kao datum osnivanja Republike Srpske od strane ekstremista i rasista, od političara poput Dodika, Vučića i Putina. Tada ga je Karadžić, koji je u međuvremenu osuđen, proglasio ratnim zločincem. Ovaj entitet je natopljen krvlju desetina hiljada nevinih (!) Žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi. 9. januara 1992. uspostavljanje Republike Srpske nije bilo ništa drugo nego plijen najvećeg genocida u Evropi, od Hitlera i Staljina. To je više od same Srebrenice, ma koliko bila užasna. “

Schwarz se prisjetio više od 8.000 civila ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i više od 90.000 nevinih žrtava “planiranog genocida prethodnih godina” koji su sistematski protjerivani i ubijani svi nesrbi. I to se dogodilo nakon stoljeća mirnog suživota u selima, gradovima i porodicama “, napisao je Schwarz.

Tokom rata devedesetih, Schwarz je bio jako angažiran za Bosnu i Hercegovinu kao mladi političar CDU-a i član Bundestaga. Često kritizira Daytonski mirovni sporazum za koji kaže da je zaustavio rat u BiH, ali je i odgovorne za genocid nagradio s pola države.

Pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima vidi kao priliku da Bosna i Hercegovina postane “normalna država”.

“Moramo napustiti Dayton i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu kao normalna evropska zemlja. Pružit će ljudima nadu, pružit će zemlji nove šanse na putu u Europu “, rekao je Schwarz al Jazeera povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Šta je proslava 9. januara?

Vlasti RS obilježavaju 9. januar u spomen na datum 1992. godine, kada je grupa srpskih članova tadašnjeg parlamenta SR BiH jednostrano proglasila tvorevinu nazvanu “Srpska Republika BiH”.

Bio je to pokušaj sprečavanja proglašenja neovisnosti BiH i dio scenarija prema kojem je bivša federalna jedinica u sastavu SFRJ trebala biti zadržana u Jugoslaviji.

Ustavni sud BiH presudio je da se obilježavanjem 9. januara krše prava Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS, jer je to praznik samo jednog naroda, i naložio vlastima RS-a da odredi drugi datum kao dan entiteta, ali vlasti entiteta RS odbijaju izvršiti sudsku odluku.

Vijesti.ba