Ove godine u Potočarima će biti ukopane samo četiri kosti Zuhdije Lemeša, pronađene su u tri masovne grobnice

Zuhdija Lemeš je jedna od žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine koja će biti ukopana 11. jula ove godine na kolektivnoj dženaz u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u tri masovne grobnice. Ipak, tijelo nije kompletno i porodica je odlučila da ukopa samo četiri kosti koje su pronađene u proteklom periodu.

Njegov sin Enver Lemeš trenutno živi u Sarajevu. Sa ocem i mlađim bratom Murizom krenuo je preko šume do slobodne teritorije u ljeto 1995. godine, nakon pada Srebrenice. On je preživio, dok su otac i brat ubijeni.

“Rat me zatekao dok sam bio u srednjoj školi. Rat je prekinuo moje školovanje. To je težak period mog života, sigurno najteži. U jednom periodu 1993. godine svi smo bili u užem dijelu grada i ovisili smo o humanitarnoj pomoći. Pored građana Srebrenice, imali smo izbjeglice iz drugih općina. Srpska vojska je kontrolisala ulazak i izlazak iz grada i na taj način je imala priliku da utječe na živote ljudi na tom području”, pojasnio je Lemeš u razgovoru za Anadolu.

Bili ubijeđeni da se Srebrenici ništa ne može dogoditi
U jednom trenutku su imali situacije da im dolazi samo pomoć u brašnu, bez soli, pa onda so, ali nema ničeg drugog.

“Ne sjećam se perioda kada smo imali osnovne životne namirnice u kontinuitetu”, ističe Lemeš.

Kada je počeo rat njegov otac Zuhdija je radio za jednu srbijansku firmu. U to vrijeme je bio u Srbiji. Preko različitih zemalja prebacio se do Tuzle, a nakon toga je šumom došao u Srebrenicu.

“Majka, ja i mlađi brat koji je takođe poginuo padom Srebrenice bili smo u Potočarima. Vrlo brzo su nam se pridružili i ostali članovi uže i šire porodice koji su protjerani sa svojih krajeva. Sam pad Srebrenice je bio veliki šok jer je Srebrenica proglašena ‘zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija’. Svaki građanin Srebrenice je bio potpuno ubijeđen da se Srebrenici ne može ništa dogoditi”, kaže Lemeš.

Preuzeto sa: Anadolu Agency (AA)